Hangya: Csodálatos lenne az Eb-keretbe kerülni

2015-12-28 16:31
Utánpótlás válogatott balhátvédünk vall arról, hogyan lett baloldali középpályásból védő, beszél a csapatról és a válogatottságról is.

Utánpótlás válogatott balhátvédünk vall arról, hogyan lett baloldali középpályásból védő, beszél a csapatról és a válogatottságról is.

Közel egy éve erősíted csapatunkat. Nyáron hároméves szerződést kötöttél a klubbal. Hogyan telt az elmúlt éved?

- Mikor az idén télen a Vasashoz kerültem egy teljesen idegen társaságban találtam magam, hiszen szinte nem ismertem senkit sem. Egy nagyon jó közeg fogadott, hamar be tudtam illeszkedni, könnyedén fel tudtam venni a ritmust. Külön öröm volt számomra, hogy egészen hamar a kezdőcsapatban kaptam helyet, szinte az első mérkőzésemtől kezdve. A vezetés már a közös munkánk elején nyomatékosította, hogy alapembernek számítanak rám. A tavaszi idény jól sikerült, sokat játszottam, és boldog voltam, hogy sikerült első helyen feljutni az első osztályba és ennek a sikernek a szerves része lehettem. Nyáron pedig végleg a Vasashoz kerültem és ez boldoggá tett. A csapat tagjaival nagyon jól kijövök, sőt sokszor én vagyok a központi figura, szeretek humorizálni, viccelődni a csapattársaimmal.

Még évekkel ezelőtt egy pozícióval feljebb játszottál, mostanra viszont stabil bal oldali védő vált belőled. Hogyan kerültél a védelem szélére?

- Még az MTK U15-ös csapatának tagjaként a középpálya bal oldalán játszottam. Aztán mikor egy Belgiumban rendezett Nike Kupán vettünk részt, az edző azzal az ötlettel állt elő, hogy szerepeljek egy sorral hátrébb, mert az akkori bal hátvéddel nem voltak elégedette, ezért kipróbáltak azon a poszton. Nekem annyira nem tetszett ez az ötlet, de tettem a dolgom és jól ment ott is a játék, az edzőim nagyon elégedettek voltak a teljesítményemmel. De hiába ment jól, eleinte nem szerettem hátul játszani, mert én inkább támadó szellemű voltam, bal szélsőként sok gólt lőttem. Viszont miután egyre többet játszottam a védelem bal oldalán, egyre jobban megszerettem és mostanra úgy érzem, ez az én igazi posztom.

Ezt bizonyítod is, hiszen alapember vagy nem csak a Vasasban, hanem az U21-es válogatottban is. Hogyan értékeled az őszi teljesítményed?

- Az őszi szezonban megpróbáltam egyenletes teljesítményt nyújtani, ami nagyjából sikerült is, egy-két kivételtől eltekintve. Úgy érzem, hogy talán a Diósgyőr elleni szezonnyitón játszottam a legjobb meccsem ebben az időszakban. Bár megítélésem szerint jól teljesítettem, de összességében nem voltam elégedett, ugyanis a csapat sajnos vereséget szenvedett. A Fradi és az Újpest elleni meccsen éreztem a játékomban hullámvölgyet, azt hiszem nem sikerült a maximumot nyújtanom, mehetett volna sokkal jobban is a futball. Aztán az ősz vége fele ismét megtaláltam a formámat és úgy érzem az utolsó mérkőzésekre ismét össze tudtam szedni magam,és talán nem túlzás, hogy jól is teljesítettem.

A csapat teljesítményéről hogyan vélekedsz?

- Szanyó Károly vezetése alatt a legtöbb alkalommal mi domináltunk. Támadó szellemű játékot produkáltunk, és úgy érzem ez az egyik legjobb arca a csapatnak. Sajnos nem voltunk mindig a helyzet magaslatán a támadások utolsó momentumainál, a kapu előtt sokszor hibáztunk, egyszerűen nem ment a góllövés. Bezzeg az ellenfelek, sokszor csak egy-két alkalommal jutottak el a kapunkig, abból pedig gól lett. Nem beszélve az utolsó percekben bekapott találatokról. Mindig nyerni szerettünk volna, sosem döntetlenre játszani, és emiatt jobban kitámadtunk a kelleténél, de a visszazárás már nem sikerült. Ez bosszantó volt. Aztán Simon Antal vezérletével átálltunk egy kicsit védekezőbb jellegű taktikára, stabilizálni próbáltunk. Időbe telt, mire megtaláltuk a jó szerkezetét a csapatnak. Sajnos néhány meccs emiatt elúszott, de az ősz végére sikerült jobb teljesítményt nyújtani, összeállt a csapat. Ha ezt a formát tudnánk tartani, akkor a középmezőnybe is kerülhetünk és erre fogunk minden áron törekedni, így meglenne a bennmaradás.

Milyen élményeid vannak a válogatottak legutóbbi összetartásaival kapcsolatban?

- Az U21-es csapat nagyon remek. Már régóta utánpótlás-válogatott vagyok, sok az ismerős arc, nagyon jó az összhang a csapatban. Természetesen az idény közben megterhelő erre is maximálisan koncentrálni, de aki ezt a sportágat választja, annak ez külön öröm. Nekem legalábbis mindenképp. A nemrég tartott felnőtt keret összetartásán is szuper hangulat volt. Látszott minden játékoson, hogy meg akarja mutatni, mit tud, és hogy ott a helye az Eb-keretben. Mindenki nagyon motivált volt, a gyakorlatok és az egymás elleni játék során is. Storck mester mindenkit fel akart mérni, de utána igazából külön nem értékelt senkit. Úgy érzem, jól teljesítettem, szerintem jó benyomást tettem a kapitányra.

Hogyan képzeled el a jövőd? Esetleg külföldi karriert is fontolgatsz?

- Elsősorban itthon, a magyar bajnokságban szeretnék bizonyítani. Csak annak van reális esélye külföldre szerződni, aki itthon nagyon meggyőző teljesítményt nyújt. Az én játékstílusomnak talán a belga bajnokság egy ideális lépcsőfok lehet, de az olasz bajnokságot is kedvelem. Egyszer jó lenne, ha valamelyikben kipróbálhatnám magam. Természetesen a közelgő Európa-bajnokságra is szuper lenne keretbe kerülni. A fiatalok és a magyar futball számára is egy nagy lehetőség, bebizonyosodott, hogy van jövője a magyar labdarúgásnak. Tavasszal mindenképp a maximumra törekszem, és ha a bajnokságban jól megy, illetve az U21-es csapatban is kiemelkedőt tudnék nyújtani, akkor talán lenne esélyem a keretbe kerülni. Csodálatos ajándék lenne számomra és remélem a Vasas-szurkolók is büszkék lennének rám.