A listavezetővel találkozunk idegenben

2024-04-18 16:25
A Nyíregyháza Spartacus FC elleni mérkőzésünk szombaton 12:30-kor kezdődik a Merkantil Bank Liga 29. fordulójában. A találkozót élőben közvetíti az M4 Sport.

A nyíregyházi futball története 1928-ban kezdődött, ekkor alakult meg a Nyíregyházi Vasutas Sport Club, amelynek a labdarúgó- mellett volt atlétikai- és birkózó-szakosztálya is. A klub színe fekete-fehér volt, első elnökét Tibay Gyulának hívták, aki a helyi vasútállomást vezette. A MÁV igazgatóságának anyagi támogatásával az 1934/35-ös szezonra készült el a labdarúgócsapat pályája.

Az együttes sokáig az NB III-ban vagy a megyei bajnokságban szerepelt, egy-egy alkalommal sikerült feljutnia az NB II-be is. 1977-ben aztán minőségi változás következett be a klub életében és eredményességében, amikor egyesült az NYVSC és a Nyíregyháza Spartacus Petőfi. A szakmailag és anyagilag is megerősödött klub 1980-ban, története során először jutott fel az élvonalba és négy évig volt folyamatosan NB I-es. A kiesést követően 1992-ben sikerült ismét felkerülnie az első osztályba, de rögtön ki is esett.

Az újabb sikerkorszak 1998-ban jött el, amikor a futballcsapat már kivált az anyaegyesületből és Nyírség Spartacus néven három évig ismét a legmagasabb osztályban szerepelt. Ekkor már komoly anyagi gondokkal küzdött a csapatot működtető gazdasági társaság, aminek az lett a következménye, hogy a Nyírség Spartacus 2003-ban jogutód nélkül megszűnt. A város másik klubja, a Nyíregyháza Kertváros FC költözött a Spartacus helyére a stadionba és nevet változtatott, Nyíregyháza Spartacus FC néven kívánta ápolni a megszűnt klub hagyományait is. Miután több együttes nem kapott élvonalbeli rajtengedélyt, a Spartacust felkérte az MLSZ a szereplésre az első osztályban, de a gárda a szezon végén kiesett. 2007-ben Gálhidi György vezetésével az FTC előtt lett bajnok az NB II-ben a Nyíregyháza és került fel ismét az élvonalba, ahol három évet töltött el.

A 2012/13-as szezonban a téli szünetben hét pont előnnyel állt az élen a csapat az NB II-ben, a bajnokságot azonban nem tudta az élen zárni, így nyáron távozott Sziky Gyula, helyét pedig Faragó Attila, a budapesti Híd Akvizíciós ZRt. vezetője vette át. Az új tulajdonos három évre vállalta a futballklub működtetését, de szinte a kezdetektől késtek a fizetések, az is előfordult, hogy a játékosok edzés helyett a pénzükért tüntettek. Az őszi szünetben több futballista és Gálhidi György vezetőedző is távozott, az együttes Brekk Jánossal a kispadon mégis remekül teljesített tavasszal és hetedikként zárta a bajnokságot. Az önkormányzat támogatásával sikerült úrrá lenni az anyagi nehézségeken, 2014-ben ismét feljutott a gárda az NB I-be, ahol a tizenkettedik helyen zárta a következő kiírást. Mégsem maradhatott a legmagasabb osztályban, mert nem tudta teljesíteni a licencfeltételeket és az MLSZ a harmadosztályba sorolta vissza a gárdát. Révész Bálint tulajdonos és Mátyus János vezetőedző is maradt a klub alkalmazásában, a játékosok többségét is sikerült megtartani, így az együttes visszajutott az NB II-be. 2017-ben stabilizálódott a klub anyagi helyzete, készült egy ötéves program, amelynek végén a csapatnak ismét fel kellett volna jutnia az NB I-be. Komoly infrastruktulási fejlesztések kezdődtek, edzőpályák épültek és új, 8 ezer néző befogadására alkalmas stadiont is kap a csapat, utóbbi a következő szezonra készül el. A Merkantil Bank Liga legutóbbi kiírásában viszont csupán osztályozón harcolta ki másodosztályú tagságát az együttes, amely a pontvadászatot a 18. helyen zárta, így rájátszásra kényszerült. Idegenben gól nélküli döntetlennel zárt a Veszprém ellen, a visszavágón viszont 1–0-ra nyert, így bennmaradt.

Csapatunk az élvonalban 22 alkalommal találkozott a nyírségiekkel, 10 győzelem, 5 döntetlen és 7 vereség a mérlegünk. A másodosztályban 8-szor nyertünk, 2 döntetlen mellett 5-ször maradtunk alul. A 2020/21-es szezonban az utolsó előtti fordulóban a Nyíregyházán elszenvedett sokkoló, 2–0-s vereség döntő szerepet játszott abban, hogy nem tudunk visszakerülni az NB I-be. Azóta kellemesebb emlékeink vannak a szombati ellenfelünkkel vívott csatákról, olyannyira, hogy még csak gólt sem kaptunk tőlük: a 2021/22-es bajnokságban hazai pályán 2–0-ra, idegenben 1–0-ra nyertünk. A mostani kiírásban tőlünk kapott ki először a Tímár Krisztián által edzett együttes, amikor az Illovszky Rudolf Stadionban 3–0-ra győztünk Litauszki Róbert, Radó András és Pávkovics Bence góljával. A nyíregyháziak 64 ponttal állnak az első helyen, 7 pont az előnyük velünk szemben.

A nyíregyházi keretből Bese Balázs, Géresi Krisztián, Kovácsréti Márk, Novák Csanád, Temesvári Attila és Vass Patrik szerepelt korábban akadémiai vagy felnőtt együttesünkben. Csapatunkból Hinora Kristóf és Jova Levente volt régebben a Nyíregyháza játékosa.

A Nyíregyháza Spartacus FC elleni mérkőzésünket élőben közvetíti az M4 Sport, valamint szöveges tudósításban számolunk be a találkozóról a 24liveblog.com felületén, ami ITT érhető el.