Presztízsmeccset játszunk hétfőn Kispesten

2024-05-05 13:03
A Budapest Honvéd elleni idegenbeli mérkőzésünk 20 órakor kezdődik a Bozsik Arénában a Merkantil Bank Liga 31. fordulójában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A kispesti együttest 1909-ben alapították, Kispesti AC néven. 1916-tól egészen 2003-ig folyamatosan az élvonalban játszott az együttes, amely igazi aranykorát a II. világháborút követően élte. Első bajnoki aranyérmüket az 1949/50-es szezonban nyerték, többek között Puskás Ferenccel és az Aranycsapat több tagjával a soraikban – ekkor már Budapest Honvéd SE néven, miután a Honvédelmi Minisztérium irányítása alá került a klub. A XIX. kerületi alakulat egyértelműen az akkori korszak meghatározó csapata volt, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is – a nemzeti bajnokság kilenc kiírásából hatot is megnyert ebben az időben. Az 1956-os forradalom leverését követően több külföldi mérkőzésen résztvevő játékost eltiltottak, Puskás, Kocsis és Czibor pedig haza sem tért. A gárda így bár továbbra is az NB I élmezőnyéhez tartozott, aranyérmet csak 1980-ban ünnepelhetett újra, Tichy Lajos irányításával.

Ezután ismét sikeres korszak következett: az 1992/93-as pontvadászatig újabb hét bajnoki címet nyert a klub, Détári Lajos pedig háromszor is gólkirály lett. Onnantól kezdve viszont folyamatos volt a visszaesése, amely 2003-ban az élvonalból való kieséssel csúcsosodott ki. Az azonnali visszajutást követően sokáig a középmezőnyben szerepeltek a piros-feketék, ám a 2016/17-es idényben Marco Rossi vezetésével nagy meglepetésre megnyerték a bajnokságot. Az olasz maestro és a magyar származású amerikai tulajdonos, George F. Hemingway távozásával újra megindult a lejtőn a csapat, amely az OTP Bank Liga előző kiírásában velünk együtt búcsúzott az első osztályú küzdelmektől.

A Merkantil Bank Ligában a Honvéd 39 ponttal a 10. helyen áll, négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt 7 pont az előnye a már kieső pozícióban található PMFC-vel szemben. Az előző fordulóban 1–0-s vereséget szenvedett Kazincbarcikán. Ami az egymás elleni mérleget illeti, minden sorozatot figyelembe véve 182 alkalommal találkoztunk a kispestiekkel, a mi szempontunkból pedig 72 győzelem, 45 döntetlen és 65 vereség a mérleg – közte két győztes kupadöntővel. Az őszi szezonban Novothny Soma, Radó András és Berecz Zsombor góljával 3–0-ra győztünk.

A Honvéd keretéből hárman rendelkeznek vasasos múlttal: a kispestiek házi góllövőlistáját 10 találattal vezető Kerezsi Zalán, illetve Bocskay Bertalan akadémiánkon, Bobál Gergely pedig utánpótlás, valamint felnőtt csapatunkban is szerepelt. Ami minket illet: Baráth Botond és Holender Filip futballozott korábban Kispesten.

A Budapest Honvéd ellen hétfőn 20 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti. A találkozót az élő közvetítés után felvételről a Médiaklikk oldalán lehet visszanézni. A mérkőzésről szöveges tudósítás formájában is jelentkezünk a 24liveblog.com felületén, amely az alábbi linken érhető el: BUDAPEST HONVÉD – VASAS FC

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!