A Budapest Honvéd a következő ellenfél

2024-07-02 21:16
Csapatunk szerdán délelőtt Kispesten játssza második nyári felkészülési mérkőzését.

A kispesti együttest 1909-ben alapították, Kispesti AC néven. 1916-tól egészen 2003-ig folyamatosan az élvonalban játszott az együttes, amely igazi aranykorát a II. világháborút követően élte. Első bajnoki aranyérmüket az 1949/50-es szezonban nyerték, többek között Puskás Ferenccel és az Aranycsapat több tagjával a soraikban – ekkor már Budapest Honvéd SE néven, miután a Honvédelmi Minisztérium irányítása alá került a klub. A XIX. kerületi alakulat egyértelműen az akkori korszak meghatározó csapata volt, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is – a nemzeti bajnokság kilenc kiírásából hatot is megnyert ebben az időben. Az 1956-os forradalom leverését követően több külföldi mérkőzésen résztvevő játékost eltiltottak, Puskás, Kocsis és Czibor pedig haza sem tért. A gárda így bár továbbra is az NB I élmezőnyéhez tartozott, aranyérmet csak 1980-ban ünnepelhetett újra, Tichy Lajos irányításával.

Ezután ismét sikeres korszak következett: az 1992/93-as pontvadászatig újabb hét bajnoki címet nyert a klub, Détári Lajos pedig háromszor is gólkirály lett. Onnantól kezdve viszont folyamatos volt a visszaesése, amely 2003-ban az élvonalból való kieséssel csúcsosodott ki. Az azonnali visszajutást követően sokáig a középmezőnyben szerepeltek a piros-feketék, ám a 2016/17-es idényben Marco Rossi vezetésével nagy meglepetésre megnyerték a bajnokságot. Az olasz maestro és a magyar származású amerikai tulajdonos, George F. Hemingway távozásával újra megindult a lejtőn a csapat, amely az OTP Bank Liga 2022/23-as kiírásában velünk együtt búcsúzott az első osztályú küzdelmektől.

A Honvéd a Merkantil Bank Liga előző kiírását 44 ponttal a 8. helyen zárta, az egymás elleni derbiket pedig az Illovszky-stadionban és a Bozsik Arénában egyaránt 3–0-ra megnyertük. Ami az örökmérleget illeti, minden sorozatot figyelembe véve 183 alkalommal találkoztunk a kispestiekkel, a mi szempontunkból pedig 73 győzelem, 45 döntetlen és 65 vereség a mérleg – közte két győztes kupadöntővel.

A kispestieknél zajlik az élet a nyári átigazolási szezonban: Ivan Lovrics, Adorján Krisztián és Futács Márkó visszavonult, Bobál Gergely, Bocskay Bertalan, Eördögh András, Kálnoki-Kis Dávid, Haragos Viktor, Kaczvinszky Dominik, Kovács Nikolasz, valamint Maksym Puhtyejev távozott. Egyelőre öt új igazolást jelentettek be a XIX. kerületiek: Csilus Tamás Kazincbarcikáról, Medgyes Zoltán Gyirmótról, Branko Pauljevics Újpestről, Sigér Ákos Nyíregyházáról, míg Ene Kornél a Haladástól érkezett.

A szerdai felkészülési mérkőzés 10.30-kor kezdődik a Honvéd MFA utánpótlás központjában. A találkozót a hazai együttes YouTube-csatornáján élőben követhetik szurkolóink.