Mákos Guba

2024-03-20 09:24
57 esztendős Gubucz László, egykori csupaszív játékosunk – Sinkovics Gábor írása.

Volt annak az évnek valamiféle különleges illata. Talán szabadság illat volt, vagy legalábbis szerettük volna azt hinni. Annyi minden történt, hogy szinte követni sem tudtuk az eseményeket. Rácsodálkoztunk a körülöttünk lévő világra – és a vadonatúj Magyarországra. Egyszer csak lekerültek a falakról a jóképű Lenint ábrázoló képek, s közben megjelentek a hírek, hogy megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a szovjet csapatok könnyes búcsújáról.

Kinyílt a világ, s mi igazából fel sem fogtuk ezt.

Mire emlékszel ebből, Guba?

Mire emlékszel az 1990-es esztendőből, amikor Mihail Gorbacsov lett a Szovjetunió elnöke, amikor újra szabad választásokat tartottak Magyarországon, s amikor megszűnt az NDK és az NSZK, újra lett Németország. S ami ennél is fontosabb, mire emlékszel a májusi meccsekből? Merthogy két rangadón is gólt lőttél. Ötödikén az MTK-t fogadtuk, és nyertünk 2–1-re. Akkor történt, hogy a nagyjából háromezer drukker kikerekedett szemekkel nézte, ahogy Ideál GMK takarítónője egyszer csak odaáll a középkezdéshez, és elvégzi a kezdőrúgást. Nem akármilyen pillanat volt az, merthogy a lelkes hölgy azzal a lendülettel a szép kerek hátsójára esett. Úgy kellett feltámogatni szegényt. De aki ott volt, talán egy életre rögzítette a pillanatot. Nyertünk 2–1-re, Geress Zoli lőtte az elsőt, és te, Guba a másodikat. Jó kis csapatunk volt. Andrusch Józsi a kapuban, a védelem Geress, Komjáti, Mészöly Géza és Csorba Jani, a középpálya úgy nézett ki, hogy Pecha, Gubucz, Galaschek, Szalánszky, elől pedig Zvara Józsi és Szabadi Csávó.

A kispadon pedig Mészáros Ferenc, a Bubu.

Aztán néhány héttel később, május 26-án az Üllői úti stadion 12 000 nézője előtt igazi rangadót játszottunk a Fradival. Álomkezdés: a 13. percben már 2–0-ra vezettünk. Ott is gólt lőttél Guba, Józsa Miki hálójába. Duró Józsi szerezte a másodikat. De a Ferencváros, a Rákosi Gyula által trenírozott FTC pokoli iramot diktált, és Dzurják Csöpi vezérletével fordított. Mindössze hat perc volt hátra, amikor te, Guba a tizenhatosról kapura bombáztál, a labda előbb Józsa hátára, majd onnan a Fradi kapujába pattant, 3–3! Egy meccs, amely méltó volt a nagy elődökhöz.

De az a kilencvenes, mámorító esztendő tartogatott még néhány emlékezetes pillanatot a zöld gyepen. Augusztusban futballtörténelmi meccset játszottunk az Újpesttel Angyalföldön. Hartmann sporttárs kitett magáért, három Vasas-játékost állított ki. Feszült, ideges légkörű meccs volt az, ami ilyen bíráskodás mellett nem csoda. Kikaptunk 5–2-re, s te, Guba úgy lőtted a második gólunkat Brockhauser hálójába, hogy már hárommal kevesebben voltunk.

Nem elsősorban a góljaid miatt szerettünk.

Sokkal inkább a megalkuvást nem ismerő, szenvedélyes, olykor talán túl szenvedélyes játékod miatt. Hátul „kaszaboltál”, a középpályán harcoltál, elől szemfüleskedtél. Fáradhatatlan, komplex labdarúgó voltál, aki cserébe többet érdemelt volna a sportágtól. Bajnoki érmeket, tán válogatott mezt. Nem adatott meg neked sem az egyik, sem a másik. De én biztos vagyok benne, hogy így is büszkén meséled családtagoknak és barátoknak így, 57 esztendősen is, hogy: milyen szerencsés, „mákos” voltam, hogy évekig viselhettem azt a gyönyörű Vasas-mezt, s bennünket rendszeresen négy-ötezer ember buzdított a régi szél fútta Fáy utcai pályán.

Így emlékszünk rád mi is Gubucz László.

Telis-tele szép emlékekkel – s jókora hiányérzettel.

Isten éltessen Guba!

(A fotón Gubucz László az alsó sorban balról a negyedik játékos)