Múltidéző: 66 éve kettős győzelemmel jutottunk be a KK-döntőjébe

2023-07-20 09:12
1957. július 20-án a Vasas a Közép-európai Kupa (Mitropa Kupa) elődöntőjének visszavágóját is sikerrel vette, így bejutott a sorozat fináléjába.

Csapatunk az 1957-es Közép-európai Kupában a negyeddöntőben csatlakozott be a nemzetközi kupakiírás akkori sorozatába, ahol a Baróti Lajos vezetőedző által irányított együttesünk az osztrák First Vienna FC-t 4-2-es összesítéssel búcsúztatta. Az elődöntőben következhetett az FK Crvena Zvezda csapata: a találkozó első felvonásán hátrányból fordítva - Bárfy Antal, Bundzsák Dezső és Szilágyi I Gyula találataival, 3-1-es előnyről - bizakodva várhattuk a visszavágót, melyet napra pontosan 66 évvel ezelőtt rendeztek a Népstadionban.

A Képes Sport szerint a szakadó eső ellenére mintegy 50 ezer néző volt kíváncsi a mérkőzésre. Baróti Lajos egy helyen változtatott a belgrádi JNA Stadionban lejátszott találkozóhoz képest: Bárfy Antal helyett Teleki Gyula került be a kezdőbe, így a Kovalik Ferenc - Kárpáti Béla, Palásti Pál, Sárosi László - Szilágyi II János, Berendy Pál - Raduly József, Bundzsák Dezső, Szilágyi I Gyula, Teleki Gyula, Lenkei Sándor összeállítású csapat futott ki a Népstadion gyepére.

A rendkívül eseménydús találkozó első félidejében Kostić Borivoje szerzett vezetést, majd a félidő feléhez érve Szilágyi I Gyula egalizált. Az eredmény a játékrész végéig nem változott, így 1-1-es döntetlennel vonultak szünetre a felek. A fordulás után Teleki Gyula duplájára csak Tasić Lazar tudott válaszolni, aminek köszönhetően 3-2-re nyertünk a legjobb jugoszláv csapatnak titulált ellenféllel szemben, és 6-3-as összesítéssel jutottunk a döntőbe, ahol az FK Vojvodina várt ránk ugyancsak a Népstadionban.

Fotó: crvenazvezdafk.com