Múltidéző: Mészöly Kálmán góljával lettünk KK-győztesek

2023-06-26 15:56
Csapatunk a bécsi döntőben egy hajrában tizenegyesből lőtt találattal nyert az AC Fiorentina ellen.

A Vasas ellenfele az olasz AC Fiorentina volt a Közép-európai Kupa döntőjében 58 évvel ezelőtt. Három nappal a finálé előtt csapatunk az elődöntőben szintén az osztrák fővárosban hosszabbításos csatában múlta felül 5-4-re a csehszlovák Sparta Prahát. Az olaszok a legjobb négy között az SK Rapid Wien együttesénél bizonyultak jobbnak 3-0-ra.

A döntőben, 1965. június 26-án egyenlő erők csatáját láthatta a helyszínen szurkoló mintegy ötezer néző. Sokáig nem született gól, a csapatok talán már kezdtek a kétszer tizenöt perces ráadásra hangolódni, amikor a játékvezető a 85. percben tizenegyest ítélt a javunkra. A büntetőt legendás játékosunk, Mészöly Kálmán magabiztosan értékesítette.

A hátralévő percekben az eredmény nem változott, csapatunk az 1-0-s sikerrel negyedik alkalommal hódította el a Közép-európai Kupát! A sorozatot összesen hatszor zártunk az élen, ezzel a Vasas a KK történetének legeredményesebb klubja.

A Fiorentina ellen az alábbi összeállításban léptünk pályára: Varga László, Bakos Sándor, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Mathesz Imre, Berendy Pál, Molnár Dezső, Puskás Lajos, Farkas János, Fister Ferenc, Pál Tibor, vezetőedzőnk Illovszky Rudolf volt.

- Emlékszem erre a mérkőzésre, három nappal korábban az elődöntőben hosszabbításos csatában nyertünk 5-4-re a Sparta Praha ellen, nagyon fáradtak voltunk, de a döntőre még egyszer összekaptuk magunkat – mondta Fister Ferenc. – Hat évig játszottam a Vasasban, ez volt pályafutásom legszebb időszaka, a Fiorentina legyőzése is olyan emlék, amit jó felidézni.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a titka ebben az időszakban a Vasas sikereinek, Fister Ferenc azt válaszolta: nagyon jól ismerték egymást a csapat tagjai, az edzéseken kívül is összejártak, tartották egymással a kapcsolatot, gyakorlatilag olyanok voltak, mint egy nagy baráti társaság.

- Megbíztunk egymásban, ha valaki hibázott, akkor más igyekezett segíteni, és ez elég jól működött. Persze futballozni is tudtunk, de az igazi pluszt a csapaton belüli összetartás jelentette.

Fotó: Novák István - A Vasas labdarúgók krónikája (1911-1971)