A számok nyelvén

2024-06-06 13:45
A 2023/24-es Merkantil Bank Liga szezon végeztével összegyűjtöttünk néhány statisztikai adatot, videóelemzőnk, Késedi Gábor pedig a Wyscout segítségével osztott meg velünk pár érdekességet.

Csapatunk a legutóbbi NB II-es pontvadászat 3. helyén végzett, 34 mérkőzésen 67 megszerzett ponttal, amely kettővel kevesebb az ezüstérmes Győrnél (69) és 12-vel a bajnok Nyíregyházánál (79).

A bajnokság legtöbb gólját mi szereztük, szám szerint 72-t, amelyet a manapság népszerű és egyre több helyen olvasható xG-mutatóban csapatszinten a második legmagasabb értékkel produkáltunk. Az xG (Expected Goals) egy olyan mérkőzés statisztikai mutató, amely a kapu előtti helyzeteknél nem a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe, ennek szemléltetésére törekszik. Az xG-nél nem minden lövés egyenértékű: a nagyobb lehetőségek magasabb értéket kapnak, a kevésbé kecsegtetőek kisebbet. A modell lényegében azt mutatja meg, egy átlagos csapat hány gólt szerzett volna az adott mennyiségű és minőségű helyzeteiből.

Ezen a téren 58,38 a mutatónk, amelyet a 72 szerzett találattal jócskán túlteljesítettünk – leginkább a hatékony és veszélyes pontrúgásainknak köszönhetően. A legmagasabb értéket a Szpari produkálta: a nyírségiek 59,49-re szereztek 69 találatot.

Egy másik, elemzők által gyakran használt és kedvelt adat az xG/shot mutató, amely a helyzetek minőségét és a lövések számát veti össze. Ebben az élen végeztünk a Merkantil Bank Ligában, 0,131-es értékkel – leegyszerűsítve ez nagyjából annyit jelent, hogy átlagban minden lövésünknek 13,1 % esélye volt arra, hogy gólt érjen.

Góljainkon 16 futballista osztozik: a gólkirályi címet szerző Tóth Milán 18-szor vette be az ellenfelek kapuját, Radó András nyolcszor, Novothny Soma pedig hétszer volt eredményes. Csapatkapitányunk, Berecz Zsombor hat, Holender Filip öt, míg Hidi M Sándor négy gólt szerzett. Baráth Botond, Doktorics Áron, Litauszki Róbert, Pávkovics Bence és Zimonyi Dávid 3-3 alkalommal köszönt be, Bakti Balázs és Urblík József egyaránt kétszer, egyszer pedig Deutsch László, Ihrig-Farkas Sebestyén és Sztojka Dominik neve is felkerült az eredményjelzőre.

Leggyorsabb találatunkat Radó András szerezte, támadónknak mindössze két és fél percre volt szüksége ahhoz, hogy a 33. fordulóban bevegye az ETO FC Győr hálóját. A legkésőbbi gólunk Zimonyi Dávid nevéhez fűződött, aki az 5. fordulóban, a Kazincbarcika elleni összecsapás 98. percében alakította ki a 2–2-es végeredményt.

A bajnokság leghosszabb veretlenségi sorozatát is mi állítottuk fel: az idegenbeli, Kozármisleny elleni 4–3-as októberi kudarcot követően 17 meccsen keresztül nem találtunk legyőzőre (11 győzelem, 6 döntetlen). Menetelésünk Balmazújvárosban, a Nyíregyháza ellen szakadt meg április 20-án.

Az első félidei tabella alapján a második legtöbb pontot szereztük, 63 egységünk csak eggyel marad el az összevetésben legjobb Nyíregyháza teljesítményétől (64). A második játékrészeket figyelembe véve – szintén 63 ponttal – elsők vagyunk a Szpari (60), valamint az ETO (57) előtt.

Ami a labdabirtoklást illeti, a 34 forduló átlagát számítva 56 %-ban volt nálunk a játékszer a mérkőzéseken, ezzel a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állunk a Kozármisleny (57,5), valamint az ETO (60,3) mögött. Érdekesség, hogy az aranyérmes Nyíregyháza „csak” a nyolcadik (51,8), ahogyan az is, hogy a kilencedik pozíciót az NB II-től búcsúzó Tiszakécske foglalja el.

Kiemelkedő volt még a fejjátékunk, hiszen 17-szer szereztünk így gólt, ez öttel több, mint a második Csákváré (12), míg a harmadik Nyíregyháza futballistái 10-szer voltak eredményesek fejjel. A Merkantil Bank Liga 6,56-os átlagát is jócskán felülmúltuk ebben az összevetésben. És nem csak ebben, hiszen az idei pontvadászat gólátlaga 1,19 volt, a miénk pedig 2,06, vagyis közel kétszeresen túlteljesítettük.

A képzeletbeli kanadai táblázat közvetlen élmezőnyében – amely a gólokat és a gólpasszokat együttesen számolja – két játékosunk is helyet követelt magának: Radó András 22, míg Tóth Milán 20 pontot ért el. Radó András klubunk egyetlen olyan futballistája egyébként, aki mind a 34 bajnoki mérkőzésen lehetőséget kapott, összesen 2457 percet töltött a pályán, 8 gólja mellett pedig 14 gólpassza volt. Gólkirályunk 18 találata mellé 2 asszisztot jegyzett, mindezt 30 mérkőzésen, 2176 percet a pályán töltve. A teljes mezőny élén Claudiu Bumba (17+6, 33 meccs, 2851 perc) végzett.

A bajnokság legtöbb gólpasszát az imént már említett Radó adta (14), akit Michal Skvarka 9-cel, Vajda Roland pedig 7-tel követ.