Kiss Ágoston a Vasasban folytatja!

2024-06-15 08:55
Első nyári szerzeményünk a Merkantil Bank Liga előző kiírásának egyik legjobban teljesítő kapusa.

Kiss Ágoston Budapesten született, 2001. március 14-én. Pályafutását Piliscsabán kezdte, majd Budakeszit érintve Szombathelyre került. A korosztályos csapatokat végigjárva a felnőtt keretbe is bekerült, majd 2019-ben az akkor másodosztályban szereplő német Arminia Bielefeld vette kölcsön egy évre – így részese volt a csapat Bundesligába való feljutásának is. Ezután a Puskás Akadémiát, majd a ZTE-t erősítette – a zalaegerszegiek is kölcsönadták, előbb a szlovén Lendvának, majd az előző szezonban a Tiszakécskének.

A „Goga” becenéven ismert hálóőr nagyszerű teljesítményt nyújtott a mögöttünk hagyott NB II-es szezonban: a WYSCOUT adatai alapján például a kapujára irányuló lövések minőségét tekintve nyolc góltól mentette meg a csapatát – ennél nem volt jobb mutató a ligában. Mivel más összevetésekben is előkelő helyen végzett, az adatelemző cég saját indexálása alapján kialakított posztrangsort is megnyerte, ezzel pedig az év csapatába is bekerült.

A korosztályos válogatottakban is szerepelt, összesen 15 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt a 191 centis kapus.

Nagy Miklós sportigazgató így fogalmazott Kiss Ágoston megszerzéséről:

– Kiss Ágoston adottságait tekintve a magyar mezőny egyik legígéretesebb fiatal kapusa. Bár az előző szezonban kieső csapatban szerepelt, a bajnokság kapusai között az objektív adatok tekintetében az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta. Képes bravúrokra az 1-1 elleni ziccerek hárításánál, jól használja a lábát, ami a modern futballban elengedhetetlen és együtt él a játékkal, ami különösen domináló csapatok esetében hasznos tulajdonság. Előző klubja kiesésének és lejáró szerződésének köszönhetően ingyen tudtuk megszerezni a játékjogát és 2027. június 30.-ig szóló szerződést kötöttünk vele. Pályafutása elején jár még, de ha azt az utat járja be, amit képességei alapján remélhetünk tőle, hosszú távon értéke lehet klubunknak.

– Nagyon boldog voltam, amikor tudomást szereztem a Vasas érdeklődéséről, óriási megtiszteltetés, hogy az egyik legnagyobb múlttal rendelkező magyar klubnál felmerült a nevem, az pedig még inkább, hogy a jövőben a piros-kék sikerekért dolgozhatok majd. Korábbi kapusedzőim, Németh Gábor és Kakas László egyaránt megfordultak a Fáy utcában, sokat meséltek nekem – szurkoltam is a Vasasnak, a pályafutásom elején készült is egy kép rólam, ahol a csapat mezét viselem, így ezek tényleg nem csak udvarias szavak a részemről. Ami a stílusomat illeti, a lábbal való játékomat erősségemnek tartom, valamint az egy az egy elleni ziccereknél is jó a hatékonyságom, a feltolt védekezésnél pedig a „söprögető” szerep sem idegen a számomra. Ellenfélként is mindig hatalmas élmény volt pályára lépni az Illovszky-stadionban, nagyon várom, hogy hétről-hétre ott bizonyítsak – mondta újdonsült hálóőrünk, akit ezúton is köszöntünk csapatunkban és sok sikert kívánunk neki!